rustic-wood-kitchen-title

THE CLIENTS:  A young couple planning an addition on to their ranch style home. It had been the wife’s childhood home and she remembered family life in its cramped kitchen. Before starting their own family they wanted to add on to open up the space and make a larger family kitchen opening onto a reconfigured great room.  She loves to bake and wanted a convenient space to work and to store all of her baking equipment. They liked the warmth of wood and wanted a cozy, rustic feel.

CLIENT’S WISHLIST:

  • Integrate the new kitchen into the existing home in an aesthetically interesting way.
  • Maximize open counter space for baking and food prep
  • Maximize storage wherever possible.
  • Use natural materials to compliment the rest of the open plan home.

OUR SOLUTION:

  • Because the addition had been planned with a peaked ceiling and had open views from the family room, it was important to maintain visual symmetry. The new kitchen was planned with that in mind. The island was perfectly centered under the peak. The cooktop was also centered under the peak with matching 30″ ovens on each side. The custom range hood was increased in height to take advantage of the extra height at the peak. The windows were repositioned to allow maximum wall cabinet storage near the cooking area. We also suggested bringing them down to countertop level to maximize the light and view.
  • The plan was designed to allow as much counter space as possible and includes a big island to spread out on when baking. The cabinets on either side of the full-depth refrigerator were made deeper for a more built-in appearance while providing increased storage. The side-opening pantry houses food and a large appliance garage keeps the toaster and coffee pot handy but out of sight. A small shallower space to the right of the garage was perfect for a wine rack.
  • Inset cabinet doors in distressed knotty cherry compliment the wood furniture the family loves. Countertops are of warmly patterned granite. The tile floor was curved to mimic the line of the island countertop and edged with a border of matching mosaic tiles.

Back to previous page

Advertisements